T K

Logo Yazılım - Logo - eLogo PaaS Projesi

Proje İçeriği

E-Logo’ya ait e-belge süreçlerinin Logo aPaaS servisleri ile entegre edilmesi, ilişkisel veritabanı üzerinde gerçekleştirilen operasyonların NoSQL veritabanı üzerine taşınarak hem daha yüksek performanslı, ölçeklenebilir hem de daha kararlı hale getirilmesi. Bu sürecin doğal sonucu olarak yapının mikro-servis mimarisine dönüştürülmesi ve ayrıca akıllı iş mantığı katmanı sayesinde tekrar edilen verilerin alana özel sıkıştırma algoritması ile veri depolamada 8:1 oranında tasarruf sağlanması.


Projenin Amacı

ismail.duran@logo.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

e-belge verilerinin saklanması ile ilgili hem maliyetlerin azaltılması hem de verilerin yeni teknolojilere uygun bir altyapıya taşınması hedeflenmiştir. Bir altyapı iyileştirme ve teknoloji güncelleme çalışması olarak değerlendirilebilir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projenin sağladığı en önemli inovasyon, bir sürdürülebilir inovasyon örneği olarak belge süreçlerinin yeni teknolojiler ile optimize edilmesi oldu. Öncelikle belge kayıt ve okuma süreçlerinin izole edilmesi ile birlikte optimizasyon mümkün hale geldi. Bu noktada yazılan ara servisler aracılığı ile kayıt edilen verilerin içeriklerinde benzer noktaların özet fonksiyonlar ile indirgenmesi sayesinde veri saklama maliyetlerine ciddi bir etki oluşturuldu. e-belgelerdeki tekrarlayan verinin oluşturulan algoritmaya göre sıkıştırılması ve yer tasarrfu sağlanması, e-imzalı belgelerde bu yapının uygulanabilir olması, verilerin eşzamanlı 2 farklı lokasyona yazılarak veri kaybına karşı 0 tolerans sağlanmıştır. Dokümanların dinamik olarak farklı veritabanları kaydedilebilmesi sağlanarak, maliyet azaltabilmek için geçmiş verilerin ayrılması ve farklı veritabanları tutulabilmesi sağlanmıştır. Buna ek olarak, operasyonel veri tabanından ayrılan belge verileri üzerinde gerçekleştirilen sorgulamaların müşterilerin günlük işlemleri üzerinde olumsuz bir etki oluşturmasının önüne geçildi. Kanunda belirlenen dokümanların aynı anda farklı bölgede bulunan veritabanları başarılı olarak kaydedilebilmesi sağlanmıştır. Son olarak, yaşanabilen mevzuat değişiklikleri sebebi ile farklı belge tiplerinin oluşması ya da saklama davranışlarının değişmesi durumlarında herhangi bir ek geliştirmeye ve servis güncellemesine ihtiyaç olmadan gerekli davranışsal tanımların yapılabildiği esnek bir sistemin var edilmiş olması gelecekte karşılaşılması muhtemel önemli bir problemin çözümü sağlandı. Servislerin izlenebilirliği için açık kaynak Zabbix ile ticari DynaTrace uygulamalarının entegre çalışmasını sağlayan ara katman geliştirildi. Anomali tespiti için makine öğrenmesi desteğinden faydalanılmakta ve içeride geliştirilen Mariana kaynak yönetim aracına ML karar destek mekanizması eklenmektedir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Logo Grup CTO’su İsmail Duran ve eLogo Genel Müdürü Başak Kural tarafından ihtiyaç olan her noktada tam desteklerini aldık.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Oluşturulan değer müşteri tarafına kadar uzansa da, asıl değer teknoloji tarafında yaratılmıştır. Mevcut veriler fileserver’dan alınarak daha güvenle barınabilecekleri yeni bir altyapıya yönlenmiş, hem de saklanan verinin ebadı küçültülerek saklama maliyetlerinde kazanım sağlanmıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bu sürecin doğal sonucu olarak yapının mikro-servis mimarisine dönüştürülmesi ve ayrıca akıllı iş mantığı katmanı sayesinde tekrar edilen verilerin alana özel sıkıştırma algoritması ile veri depolamada 8:1 oranında tasarruf sağlandı.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Logo Mimari ve Altyapılar ekibi, yazılım mimarisinin kurgulanması konusunda; Logo PaaS ekibi, PaaS servislerinin kullandırılması ve entegrasyon desteği konusunda e-Logo Geliştirme ekibi, ürünün refactor edilmesi ve güncellenmesi konusunda Hizmet Sürekliliği ekbi, DevOps ve İşletim süreçleri konusunda görev almışlardır. Logo ve e-Logo ortak projesi olan bu projede analiz, yazılım, test ve sre ekiplerinden toplam 20 kişi görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Veriler Türkiye’de bulunan Turkcell-Superonline veri merkezlerinde saklanmıştır. MongoDB ve ElasticSearch hizmeti Pukta firmasından alınmıştır. DevOps süreçleri konusunda BestCloudForMe, test konusunda Vigrosol’den destek alındı.